Pracownia gospodarstwa domowego
Głównym celem pracowni gospodarstwa domowego jest rozwijanie zaradności i samodzielności życiowej, a także:
- podtrzymywanie umiejętności oraz nauka czynności, wymagających posługiwania się podstawowymi narzędziami kuchennymi (krojenie, obieranie, rozdrabnianie, mielenie),
- podtrzymywanie umiejętności obsługi oraz nauka obsługi prostych urządzeń gospodarstwa domowego (samodzielne parzenie kawy, obsługa czajnika elektrycznego, opiekacza),
- kształtowanie umiejętności przygotowania stanowiska pracy i dbania o zachowanie przy nim czystości,
- kształtowanie umiejętności wykonywania trudniejszych czynności kulinarnych takie jak np. smażenie, formowanie (np.: pulpetów, kotletów, ciastek, itp.), odmierzanie składników, przyprawianie potraw,
- kształtowanie umiejętności w robienia zakupów w pobliskim sklepie lub supermarkecie,
- zwracanie uwagi na przestrzegania regulaminu obowiązującego w pracowni.
Zajęcia kulinarne wywierają pozytywny wpływ na samopoczucie uczestników, wzmacniają ich poczucie własnej wartości oraz wiarę we własne możliwości. Uczą odpowiedzialności i zaradności życiowej oraz rozwijają umiejętność wzajemnej współpracy.
Podczas zajęć w pracowni realizowany jest trening funkcjonowania w życiu codziennym, w tym : trening kulinarny, trening umiejętności praktycznych, trening finansowy i trening higieniczny. Prowadzone z uczestnikami treningi rozwijają cierpliwość, samodzielność i wytrwałość oraz kształtują cechy pożądane w relacjach społecznych, takie jak współpraca i odpowiedzialność.
Pracownia gospodarstwa domowego w Środowiskowym Domu Samopomocy w Biłgoraju wyposażona jest w nowy niezbędny sprzęt AGD: kuchenkę indukcyjną z piekarnikiem , mikser, opiekacz, maszykę do mielenia, blender, gofrownicę, żelazko, pralkę automatyczną, nowoczesną zmywarkę do naczyń, czajnik elektryczny, oraz inne urządzenia niezbędne do zajęć w pracowni. Dzięki takiemu wyposażeniu uczestnik ma możliwość nauki przygotowania prostych i bardziej skomplikowanych posiłków.
Uczestnicy w ramach zajęć w pracowni gospodarstwa domowego mają możliwość poznania i przygotowania się do wszelkich prac, wykonywanych na co dzień w domu. Są to: planowanie i zakup artykułów żywnościowych, przygotowanie posiłków, nakrywanie do stołów, sprzątanie, pranie, prasowanie. Nabycie przez podopiecznych umiejętności praktycznych pozwala im na prawidłowe funkcjonowanie w codziennym życiu oraz rozwija ich funkcje manualne.
W pracowni gospodarstwa domowego uczestnicy:
- poznają zasady posługiwania się urządzeniami kuchennymi i sprzętem gospodarstwa domowego zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy
- poznają i poszerzają umiejętności przyrządzania prostych potraw i dań, mają możliwość samodzielnie je przyrządzić i podać
- nabywają i utrwalają umiejętności samodzielnego nakrywania do stołu, doboru odpowiednich sztućców, estetycznego podawania pieczywa, dekoracji stołu.
- uczą się utrzymania porządku i higieny w pracy z żywnością, oraz dbania o porządek w swoim najbliższym otoczeniu podczas przygotowania posiłku, a także po zakończeniu zajęć.
- zapoznają się z zasadami dobrego odżywiania, a także wartościami odżywczymi poszczególnych owoców i warzyw
- poznają właściwości odżywcze i zastosowanie różnych przypraw w praktyce kulinarnej
-zapoznają się z prawidłowymi zasadami przechowywania żywności
-uczą się przygotowywania posiłków na specjalne okazje np. z okazji świąt co poprzedzane jest rozmowami na temat obrzędów i tradycji świątecznych kultywowanych w rodzinach.
Uczestnicy poznają również sklepy i miejsca, w których robi się zakupy, dokonują zakupów ze szczególnym uwzględnieniem cen, terminów przydatności do spożycia produktów, zapoznania się z informacjami o danym towarze, poprzez czytanie instrukcji na opakowaniach produktu.